SPOEDTEL
Nieuws
De geheime dienst in je computer

Door mr. Kim Kieft.

Dacht je thuis of op je werk veilig te kunnen mailen, chatten of appen? Dan is dat, als het kabinet zijn zin krijgt, binnenkort voorbij.

Op basis van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten mogen Nederlandse geheime diensten, zoals de AIVD, namelijk ook onschuldige burgers hacken.

Momenteel mogen, op basis van het Wetboek van Strafvordering, telefoon- en internettaps enkel gericht op een specifieke persoon worden geplaatst. Het neuzen in internet- en belgegevens van de ‘onschuldige’ burger is niet toegestaan. Het kabinet is echter van oordeel dat de huidige opsporingsbevoegdheden niet langer afdoende zijn om cyberdreigingen en terroristische dreigingen tegen te gaan.

Het onderscheppen van telecommunicatiegegevens die via de kabel lopen moet hier verandering in gaan brengen.Het op grote schaal aftappen van het kabelverkeer moet mogelijk worden via aftapnetwerken. Dit betekent dat de geheime dienst bijvoorbeeld al het telefoonverkeer tussen Nederland en Syrie mag aftappen. Of dat al het dataverkeer in Amsterdam Zuid-Oost wordt onderschept omdat zich daar mogelijk een terreurverdachte ophoudt.

 

Het gaat niet alleen om het hacken van je computer, maar ook van smartphones, tablets, laptops of smartapparaten. Dus zit je te appen in een restaurant, te mailen vanuit een hotelkamer of te bellen vanuit huis, zit ineens de AIVD in je apparaat. Een ware fishing expedition ten koste van de privacy!

Volgens Minister Plassterk blijft de privacy echter gewaarborgd door het aanstellen van een commissie die aftapverzoeken moet goedkeuren. Keurt de commissie het verzoek af, wordt er niet getapt, aldus Plassterk. Wij, strafrechtadvocaten, weten wel beter. Is Nederland niet de kampioen van de telefoontaps? Hoe streng wordt deze toets? Wat als er met spoed moet worden getapt en er geen tijd is voor een toetsing? Mogen de gegevens dan worden gebruikt? Hoe zit het met compensatie als er achteraf onrechtmatig is getapt?

En welke consequenties heeft dit voorstel eigenlijk voor data die‘veilig’ staan gestald in een datacenter? Kan de AIDV hierbij?

Het wetsvoorstel ligt nu ter advies bij de Raad van State, maar er staan nog veel vragen open.
Wilt u een adviesgesprek over de consequenties van deze wet neem dan contact op met ons kantoor.

Mr. Kim Kieft